Prevenir l'obesitat


A Espanya, en els últims 15 anys, s’ha triplicat el número de nenes amb obesitat infantil.
La causa s’atribueix bàsicament al canvi d’hàbits:

Alimentació: s’ha abandonat el consum de fruites, verdures, llegums i peix, a favor dels menjars ràpids, les llaminadures, la brioixeria i les begudes endolcides.

Sedentarisme: les activitats físiques tradicionals s’estan canviant per la televisió i els videojocs.
  
Si cada dia els nens complissin amb la següent proposta, segur que l’obesitat infantil descendiria.

  
Cinc racions entre fruites, verdures i hortalisses, aquestes últimes es recomana consumir-les tant fresques com cuinades.

Dos hores màxim de pantalles. Aquí s’inclouen qualsevol tipus de pantalles: ordinador, televisió, play, mòbil, wi...


Una hora d’exercici.


I gairebé cap ració de begudes endolcides i/o aliments considerats superflus (limitats a tres o quatre a la setmana com a màxim).Superflus

En moltes ocasions els pares dels nens amb sobrepès  ens demanen una “dieta” per al seu fill.

És important incidir en:
 • Que l’objectiu no és necessàriament perdre pes. Pot ser suficient amb no guanyar-ne al mateix ritme del que s’estava guanyant fins ara. El nen està en ple creixement i això ens pot ajudar a aconseguir un pes més adequat (millorar l’Índex de Massa Corporal) .
 • Que la clau està en canviar i mantenir els hàbits tant d’alimentació com d’activitat física.
 • Que els tres primers passos poden ser:
   • Donar varietat a l’alimentació diària consumint: làctics, verdures i hortalisses, proteics (peix, carn i ous), farinacis (pa, arròs, pasta, patata, llegums...), fruita i oli d’oliva.
   • Augmentar l’activitat física.
   • Pactar i controlar l’alimentació supèrflua. En el següent pòster estan representats els més freqüents en el nostre medi i que en la majoria de casos són la causa d’aquest augment de pes.Per facilitar el control, la nostra proposta és utilitzar aquests vals. Es tracta d’entregar al nen tres o quatre vals a la setmana, per exemple el dissabte, i caca cop que vulgui un aliment superflu (veure pòster) haurà d’entregar un val. Pot gasta’ls al llarg de la setmana com i quan vulgui, però un cop esgotats no podrà consumir cap d’aquests aliments fins que no torni a disposar de vals (el dissabte següent).
No hay comentarios:

Publicar un comentario